Mediataitoviikko suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä. Tänä vuonna mediakasvatuksen teemaviikkoa oli suunnittelemassa ja toteuttamassa yli 40 organisaatiota, jotka tarjosivat tietoa, ideoita ja toimintaa yli 1400 Mediataitoviikkoon ilmoittautuneelle taholle. Seuraavan Mediataitoviikon suunnittelu käynnistyy pian ja siksi tarvitsemme palautettanne. Siirry palautekyselyyn tästä ja voit halutessasi osallistua arvontaan, jossa pääpalkintona on mediakasvatusammattilaisen pitämä, yhdessä suunniteltu koulutuspäivä. Lisäksi arvomme aina tarpeellisia ja hauskoja selfie-keppejä.
Ennätysmäärä kampanjoita ja toimintoja
Mediataitoviikko näkyi erityisesti teemaviikon järjestäjien omissa kampanjoissa ja toiminnoissa. Tänä vuonna esimerkiksi
- Ehyt ry julisti nettirakkautta SomeLove-viestisivustolla, järjesti keskusteluita yhteisöpalveluissa ja kehitti some-testin
- F-Secure tarjosi suojaussoftan oppilaille ja heidän huoltajilleen ja järjesti tietoturva-aiheisen kilpailun
- Pääkaupunkiseudun kirjastoilla oli useita erilaisia tapahtumia, mm. peliluentoja, pinssipajoja ja opastustuokioita
- Koordinaatin DYI-kilpailussa nuoret tekivät omia videotutoriaaleja, jotka julkaistiin Nuortenelämä.fi:n Äänitorvessa
- Koulukinon ylläpitämä, positiivisia sisältöjä korostava Media-avain lanseerattiin
- Pikku Kakkonen julkaisi mediaan ja mediataitoaiheisiin liittyviä videoita omalla Yle Areena -sivustollaan
- Suomen Lions-Liitto ja paikallisyhdistykset vierailivat noin 30 koulussa eri puolella Suomea tapaamassa 3. luokkalaisia nettiturvallisuusasioissa
- TIEKE:n päivän kysymyksissä pohdittiin olemmeko digiaalloilla luvattomasti vai luvan kanssa
- Yhteishyvä Live julkaisi sivustollaan nuorille suunnatun videon tutoriaaleista ja videopostauksista
Näkyvyyttä somessa ja perinteisissä medioissa
Mediataitoviikko näkyi erityisesti somessa, mutta se sai tilaa myös televisiossa, radiossa ja printtimediassa. Mediataitokoulun Facebook-päivitykset tavoittivat viikon aikana 10 000 ihmistä ja Twitterissä aihetunnistetta #mediataitoviikko käytettiin 130 kertaa.
Mediataitoaiheet nostettiin esille kahdessa MTV:n Huomenta Suomi -ohjelman lähetyksessä: ma 9.2. esiteltiin mediakasvatusta espoolaisessa päiväkotiryhmässä ja tiistaina 10.2. vierailtiin tietotekniikkaryhmässä, jossa vapaaehtoiset auttoivat senioreita tietokoneiden ja tablettien kanssa. Mediataitoviikko kuului myös Radio Novan Keskipäivässä arkipäivien aikana. Helmikuun Yhteishyvä-lehdessä julkaistiin mediataitoihin ja Mediataitoviikkoon liittyvä Netti auttaa arjessa -juttu.
Digisaamon takojat -testi antoi ja keräsi tietoa
Mediataitoviikolle tuotettu Digisammon takojat -opas tarjosi tietoa ja tehtäviä big data -ilmiöstä sekä tietojen keräämisestä ja hyödyntämisestä. Aiheeseen liittyvässä testissä kysyttiin “Mikä Kalevalan hahmo olisit, jos eepos sijoittuisi nykyaikaan”. Testiin vastattiin Mediataitoviikon aikana 1490 kertaa. Oman hahmon kuvan sai myös vapaasti ottaa itselleen esimerkiksi profiilikuvaksi. Suosituimpia hahmoja olivat Iku-Turso (26%) ja Vellamo (23%).
Testin tarkoitus oli herättää ajatuksia tietojen keräämisestä nykyisessä digitaalisessa kulttuurissamme. Juuri testit ovat oivallinen tapa kerätä tietoa vaikkapa kohdennettua mainontaa varten. Mediataitoviikon testistä selvisi muun muassa, että vastaajat pitivät älypuhelinta ja saunaa yhtä tärkeinä asioina. Omia käyttäjätietoja sallittiin käytettävän epidemioiden ehkäisyyn (28%) ja verkkopalveluiden kehittämiseen (21%). Tosin 29% vastaajista ei halunnut tietojaan käytettävän mihinkään tarkoitukseen.
Kirjoita oma klikkiuutinen – kilpailu on käynnissä aina maaliskuun lopulle saakka
Mediataitoviikon hauskassa klikkiuutiskilpailussa haettiin itse kirjoitettuja, klikkaamaan houkuttelevia uutisia. Klikkiuutisten otsikot ovat usein iskeviä ja uteliaisuutta herättäviä, mutta uutisen sisällöt eivät aina vastaa otsikon luomaa odotusarvoa. Kilpailu sai Mediataitoviikon aikana useita kymmeniä osallistujia ja Aamusanomat.fi-sivustolla julkaistiin 40 uutista. Kilpailu jatkuu 23. maaliskuuta saakka osoitteessa aamusanomat.fi
Kasvattajille suunnatussa Menitkö klikkiin -oppaassa avataan klikkausjournalismin periaatteita ja taustoja. Opas sisältää myös toimintaideoita 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille.
Lisätietoja: julia.alajarvi@kavi.fi, p. 0295 338 009
Julia Alajärvi
projektikoordinaattori
Mediataitoviikko